2009. január 23., péntek

Pulykamell Wellington módra


Tegnap elkészítettem életem első pulykamell Wellingtonját. A decemberi PK magazinban volt a recept.Én csak 40 dkg-ból készítettem,az eredeti 80 dkg húst ír.

Megosztom veletek a receptjét :


-40 dkg pulykamell, egy csomag szeletelt bacon, 3-4 gerezd fokhagyma,só

sütéshez: 4 evőkanál olaj

burokhoz: 1 csomag (50 dkg) fagyasztott leveles tészta

gombapéphez: 40 dkg csiperkegomba,1 fej vöröshagyma,3 evőkanál olaj,1 mokkáskanál só, bors,1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál sűrített paradicsom,1 tojás

lekenéshez: 1 tojás


A pulykamellet megmossuk,leszárogatjuk.A szalonnából csíkokat vágunk,majd spékelőtűvel a húsba tűzdeljük.A fokhagymagerezdeket félbevágjuk,jó mélyen a húsba nyomkodjuk.

A húst körös-körül megsózzuk,és a szalonnaszeletekkel körbetekerjük.Akár egy éjszakára a hűtőben pihentethetjük is.

Egy kisebb tepsibe 2 evőkanál olajat öntünk,a pulykapecsenyét rátesszük,és 45 percig lefedve megsütjük.Közben többször megforgatjuk, zsírjával locsolgatjuk.Nem kell tökéletesen átsülnie,hisz még egyszer bekerül a sütőbe.

A vajastésztát szobahőmérsékleten felengedjük.Ezalatt a gombapéphez a gombát és a hagymát megtisztítjuk,majd nagyon finomra vágjuk.(Én botmixerrel az üveges gombát a feldarabolt hagymával pürésítettem.Könnyebb így.)Olajat serpenyőbe öntjük,és a gombapépet megfőzzük.Megsózzuk,megborsozzuk,a morzsát és a paradicsompürét hozzáadjuk.Végül a felvert tojást ráöntjük, és kocsonyásodásig sütjük.

A vajastésztát fél cm vastagra kinyújtjuk.Széleiről 1 cm széles csíkokat vágunk derelyevágóval,ez kerül díszítésképpen a tetejére.

Az elősütött pulykamellet körbetapasztjuk a kihűlt gombapéppel,majd a tészta közepére helyezzük.Felvert tojással jól megkenjük.Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük úgy, hogy az az oldala kerüljön alulra ,ahol a hajtás van.Tojással megkenjük,a félretett tésztacsíkokkal díszítjük,tojással ezeket is megkenjük.Megszurkáljuk villával,de vigyázzunk,nehogy a húst is érje.Kb.20-25 percig sütjük.Ha kész,hagyjuk kihűlni,majd ujjnyi vastagon felszeleteljük.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 

blogger templates | Make Money Online